20-80: Samenwerken

Een van de meest krachtige 20-80-methodes is samenwerken. In dit artikel leggen we je uit hoe dat eigenlijk komt.

  1. Als je samenwerkt aan je project met iemand, ontstaat er communicatie. Uiteraard is er communicatie op het moment dat je met elkaar spreekt en schrijft, maar er is ook onuitgesproken communicatie. Doordat je weet dat er iemand met je meewerkt, heb je voor jezelf een stok achter de deur om je taken af te maken,  je wilt immers zorgen dat je collega ook verder kan. Op die manier hou je elkaar scherp en stimuleer je elkaar en zorg je daarmee dat je allebei of allemaal bezig blijft en minder snel wordt afgeleid of ontmoedigd.
  2. Als je samen aan een klus werkte, is de klus sneller af. Immers,  meerdere mensen werken op dezelfde tijd aan het project. Een groot voordeel daarvan is dat het product waar je aan werkt eerder klaar is en dus ook eerder datgene kan doen waarvoor het bedoeld is. Bijvoorbeeld, wil je een product te ontwikkelen om te verkopen, dan is het wel zo prettig dat de verkoop zo snel mogelijk kan beginnen en niet afhankelijk is van de agenda van te weinig mensen die eraan werken
  3. Doordat je veel sneller klaar bent met het product of de taak is er minder kans dat er allerlei verstoringen komen tijdens het maken van jouw taak. Hoe meer tijd je besteed aan iets, hoe meer afleiding er op je afkomt. Dat is een extra voordeel van zorgen dat iets zo snel mogelijk af is. In projecten waarin iemand of een te kleine groep te lang mee bezig is, zie je altijd allerlei verstorende ontwikkelingen zich voordoen. Ziektes, nieuwe taken, noem maar op, allerlei invloeden van buitenaf en van binnenuit  werken belemmerend op de voortgang van het project.
  4. Nog een extra voordeel van het sneller klaar zijn met het product is dat de kans kleiner wordt dat je ontmoedigd raakt. Ontmoedigd klinkt een beetje dramatisch, maar het doet zich voor in allerlei gradaties. We kennen allemaal wel die momenten dat je denkt: Bah, ik heb er nu geen zin meer in. De volgende dag heb je je dan weer opgeladen om weer aan de slag te gaan, maar ondertussen is er wel weer extra tijd verloren en was je een tijd in een minder prettige bui doordat je ontmoedigd raakte. Werk je samen, dan heb je niet alleen dat je elkaar stimuleert en aanmoedigt, maar is er ook minder tijd om van het pad af te raken en daarmee wordt de kans dat je project succesvol wordt veel groter.
  5. Als je sneller klaar bent met je project doordat je er met meer mensen aan hebt gewerkt, is er ook minder kans dat je dingen weer vergeet. Als jij veel onderdelen van het project zelf moet doen zal het project langer duren. Je zult dan onherroepelijk dingen verderop in het traject tegengekomen die je al eerder bij de kop hebt gehad, waar je op dat moment even niet verder mee kon  en waar je nu weer opnieuw in moet duiken. Het tijdverlies dat gepaard gaat met het opnieuw opgraven van iets waar je al eerder mee bezig was geweest, is heel vervelend en behoorlijk van omvang. Door samen aan een project te werken doet ieder zijn eigen ding en kun jij je beperken tot een overzichtelijk deel van het project.
  6. Daarmee komen we ook bij wat misschien wel het allerbelangrijkste is van samenwerken: doordat jij je kunt richten op een bepaald onderdeel, liefst het onderdeel waar jij al ervaring in hebt, wat je interessant en leuk vindt, gaat het project nog veel sneller dan je op basis van het aantal projectmedewerkers zou verwachten. Ofwel, een project dat je met z’n drieën in één maand af kunt maken, zal je in je eentje ongetwijfeld meer tijd kosten dan drie maanden waarschijnlijk veel meer tijd.  Je moet dan namelijk zoveel dingen zelf doen, ook dingen waar je niet echt zin aan hebt of verstand van hebt. Die ideeën, die een specialist in verbluffend weinig tijd doet, kunnen jou soms dagen kosten. Als jij je niet hoeft te bemoeien met een bepaald onderdeel, hoef je daar ook niet je hoofd mee te belasten en kun je helemaal focussen op datgene waar jij bent.

Het bovenstaande klinkt allemaal zo logisch, maar in veel gevallen functioneert het toch niet zo in de praktijk. Er zijn namelijk een paar factoren die ons tegenhouden om op die manier te gaan samenwerken.

  1. Ons ego zit ons dwars. Vaak willen we de eer en opbrengsten die met een project samengaan, wat dat ook moge zijn, voor onszelf houden. Al te graag willen we laten zien hoe slim en knap we eigenlijk wel niet zijn. Vraag jezelf af of je liever in je eentje alles wil over een jaar of liever drie keer met z’n drieën over een half jaar…
  2. We klikken niet met de collega met wie we eigenlijk het project zouden moeten doen. Dat kan inderdaad een hele belasting zijn. Als projectmedewerkers elkaar totaal niet liggen, kan het alleen een succes worden als er een derde bij is die als buffer kan fungeren.
  3. We zien op tegen de tijd die het kost om te moeten overleggen met anderen. Natuurlijk is het zaak om efficiënt met die overlegtijd om te gaan, maar in normale gevallen is dat altijd maar een fractie van de besparing aan totale tijd en de vergroting van de opbrengst, zoals hierboven genoemd.
  4. We zien op tegen de kosten van extra mensen aan het project. Hiervoor geldt net als hiervoor genoemd dat die kosten normaal gesproken veel kleiner zijn dan de opbrengst.
  5. We weten niemand die het zou kunnen doen. Dat is inderdaad een serieus probleem. Voor allerlei taken zijn er zeker via internet allerlei deskundigen te vinden, maar om er achter te komen of het met diegenen klikt en of ze ook goed zijn in hun vak, vraagt inderdaad tijd, zeker als je vaker project in wilt gaan doen als deze, loont het een goede zoektocht te doen naar een samenwerkingspartner die bij je past. Je kunt je zoekopdracht bijvoorbeeld gratis plaatsen op Freelance.nl .  Ook interessant is het om eens te kijken op websites als oDesk.com. Hier kun je wereldwijd allerlei specialisten vinden, vaak voor maar een paar dollar per uur. Mijn ervaringen daarmee zijn wisselend. Ook hier heb je goede en minder goede mensen staan. Maar voordeel is dat je voor een paar dollar kan testen of die specialist van overzee inderdaad zo goed is als hij wordt aangeprezen. Op oDeskl kun je allerlei taken uitbesteden bijvoorbeeld het ontwikkelen van een websites, het doen van SEO-onderzoek, het uitzoeken van allerlei klusjes enzovoorts enzovoorts, echt een aanrader voor mensen die veel taken te doen hebben die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden of die ze veel te veel tijd kosten.